Meer energie: hoe werkt dat dan
28 april 2021 

Meer energie: hoe werkt dat dan

In de tijd dat ik veel te veel Netflix keek, zei een vriendin tegen me: “je hebt meer energie nodig” Toen ik een paar jaar geleden tegen een enorm stijle berg op fietste in Vietnam en ik m'n benen amper nog kon bewegen, zei een vriendin tegen me: je hebt meer energie nodig. Ze gaf me een energiereep met kokos en chocola en een banaan. Ik denk niet dat de eerste vriendin bedoelde: stop wat meer eten in je mond terwijl je Netflix kijkt. Energie is een woord met veel betekenissen. En dan heb ik het alleen nog maar over persoonlijke energie.

Het eten en drinken wat je binnenkrijgt is energie. Je lichaam heeft energie, uitgedrukt in kcal, nodig om z'n functies uit te voeren. Veel mensen noemen de mate waarin ze fit zijn energie. Je verbrandt meer energie als je meer beweegt. Je hebt positieve en negatieve energie. Energie lekken en energievelden. Alles om je heen is energie. Bij een gebrek aan energie voel je je futloos, weinig geïnspireerd, moe. Je hebt geen puf om dingen te ondernemen.
Je kunt ook bruisen van energie. Dan kun je alles aan. Je voelt je fit en krachtig en hebt zin in wat je doet. Je bent blij, dankbaar en krijgt alleen maar meer energie van wat je doet. De vraag is natuurlijk hoe kom je nu uit een lage energie situatie in een hoge energie status. Oftewel: hoe laad je je zelf nu op?

Bij voorkeur zonder kilo's bananen. Met deze vraag zijn Naomi en ik de afgelopen weken bezig geweest. We hebben boeken gelezen, podcasts geluisterd en gesprekken gevoerd. Ik heb mensen in mijn omgeving die altijd veel energie hebben, gevraagd hoe ze dat zelf ervaren en wat ze ervoor doen. Aan mensen die ooit een burn-out hebben gehad, hebben we gevraagd hoe ze daaruit zijn gekomen met nieuwe energie.
De conclusie: Je hebt twee soorten energie: Fysieke en emotionele energie.

Fysieke energie is de basis voor je lichaam. Goed voor jezelf zorgen. Gezond en voldoende eten, niet overeten, bewegen en goed slapen. Dat zijn elementen die nodig zijn voor een solide basis en een energiek lichaam.  Maar je kunt nog zo'n goede fysieke energie hebben, conditie hebben, fit zijn, soms voel je je alsnog down. Dan heb je geen zin om dingen te ondernemen, je blijft op de bank hangen. Voelt je futloos. Dan heb je behoefte aan emotionele energie. Volgens Mira Kauschenbaum, schrijfster van het boek emotionele energie, Is fysieke energie goed voor 30% van je totale energieniveau en emotionele energie voor de andere 70%.

Wil je meer emotionele energie dan gaat het erom te kijken naar jezelf, je emoties, de keuzes in je leven, om te ontdekken waar jij dingen kunt veranderen, zodat jij een energie boost krijgt. Dat is voor veel mensen net iets anders. Wij hebben alles wat we onderzocht hebben, gecombineerd in een nieuwe training: Meer energie in 6 weken.

We hebben onze aanpak ontwikkeld en getest: het werkt.

Het is een hele praktische aanpak die jou direct helpt om je beter te voelen over jezelf, kom met een energieloos de dingen aan te pakken. Beter te eten, meer te bewegen en keuzes te maken die je nog meer energie opleveren. En plezier! Doe je mee?

Over de schrijver
Ik ben Mieke, bijna 50 en vastbesloten tot m'n 80ste door te gaan met schrijven, ondernemen, genieten van het leven én leren! Ik ben oprichtster van College4you (en een aantal andere bedrijven) en expert in gedragsverandering en online ondernemen. Ik woon in Amsterdam met Jaap en drie kinderen (11, 15 en 17 jaar oud).
Reactie plaatsen

Cursussen voor jou

Meer energie in 6 stappen

Wel of geen energie hebben maakt het verschil tussen doen en krijgen wat je wilt in het leven, of niet.
Met deze cursus geef jij jezelf een enorme boost zodat je weer gaat bruisen van de energie!

-5 kilo in 6 weken

Stop met diëten, start met genieten én afvallen! Ontdek de basis voor blijvende (eet)gedragsverandering in deze cursus van 6 weken. Niet je eetpatroon; jij verandert.

Voor altijd!

Stoppen met emotie eten

Wat zit er achter jouw eetdrang: maaghonger of hoofdhonger? Als honger niet je feitelijke probleem is, is eten nooit de oplossing. Ontdek hoe jij die onweerstaanbare eetdrang weerstaat.
arrow_drop_up arrow_drop_down